Kategorije

Autori

Paradoksalna sreća - Autor: Gilles Lipovetsky

Cijena:
83,30kn 119,00kn
Nakladnik:
ANTIBARBARUS d.o.o.
ISBN:
978-953-249-058-9
Broj stranica:
252
Godina izdanja:
2008
Uvez:
meki
Format:
150×240 mm
Podijeli:
Košarica:
Prelistaj

Opis

Ogled o hiperpotrošačkom društvu

Francuski filozof Gilles Lipovetsky 80-ih godina prošloga stoljeća objavljuje dvije knjige iz područja analize postmoderne, mode i masovne kulture – Doba praznine i Carstvo prolaznoga te vrlo brzo stječe status kultnog postmodernoga filozofa i sociologa.Paradoksalna sreća: ogled o hiperpotrošočakom društvu objavljena je 2006. godine, a ovo njeno izdanje prvi je prijevod nekog njegovog djela na hrvatski jezik.

Pitanje pojedinca u hiperpotrošačkome društvu postavlja se kao kulturalno, društveno i ontološko pitanje granica liberalnog individualizma.

Paradoksalna sreća je metafora i pojam za njegovo samoodređenje kao narcističkog subjekta i kao manipulativnog objekta globalnoga kapitalizma. U knjizi se precizno, analitički besprijekorno, sociološki egzaktno i esejistički prohodno otvara cijeli niz problema i tema: moda i luksuz u globalnome svijetu, socijalna psihologija ponašanja društvenih skupina, strategija obuzdavanja slobode putem medijski diktiranog privida blagostanja, porast socijalne anomije i depresije u visoko razvijenim društvima Zapada, poremećaji ekološke ravnoteže, novi kulturni identiteti.

Lipovetsky sintagmom "društvo razočaranja" opisuje duh vremena i daje dijagnozu jedne materijalističke civilizacije profita koja globalno vlada svijetom."

Nubilus Logo