Autori

Drvo ili mjesec - Autor: Jasenka Šparavec

Cijena:
167,30kn 239,00kn
Nakladnik:
Ostvarenje d.o.o.
ISBN:
978-953-3060-26-2
Jezik:
Hrvatski
Broj stranica:
170
Godina izdanja:
2018
Uvez:
tvrdi
Format:
200×220 mmm
Podijeli:
Košarica:
Prelistaj

Opis

Likovni odgoj za najmlađe

“Jasenka Šparavec svojim djelom donosi vrlo strukturiran i bogato ilustriran materijal koji daje pregled odgojiteljevog doživljaja i pristupa dječjem likovnom stvaralaštvu... Način na koji je autorica oblikovala monografiju može poslužiti kao uzor istraživačkog projekta u području umjetnosti svim stručnjacima koji u svojem radu provode likovne aktivnosti sa djecom rane i predškolske dobi. Istaknula bih... izbor slikovnih priloga koji dokumentiraju proces i prikazuju finalni rezultat... te se zbog toga monografija može preporučiti i kao sveučilišni priručnik na kolegijima iz Metodike likovne kulture i Istraživanja dječjeg likovnog stvaralaštva.”
izv. prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak
Učiteljski fakultet u Zagrebu
“Knjiga koja će omogućiti odgajateljima da otkriju profesionalca u sebi, kompetentnog odgajatelja spremnog prihvatiti ponuđene ideje za rad kao i rijetko korištene tehnike kojima je mjesto u dječjem vrtiću. Knjiga koja educira i izaziva da i mi prionemo na likovne aktivnosti s djecom i za djecu.”
Natalija Duvančić, odgojitelj mentor
Dječji vrtić Grigora Viteza
Crtanje, slikanje, modeliranje i drugi načini likovnog izražavanja višestruko pomažu djetetu u iskazivanju ili prevladavanju emocionalnih stanja, pomažu mu u izgradnji samopouzdanja i međusobnih odnosa.
Likovne aktivnosti doprinose opuštanju djece jer značajno zadovoljavaju njihovu potrebu za mirnim aktivnostima. U takvoj smirenoj atmosferi ona imaju priliku razmišljati i na taj način uživati dok izrađuju svoj likovni rad. Za to vrijeme imaju priliku komunicirati sa svojom okolinom, promatrati ju, opažati, doživljavati, stvarati vlastite slike i izražavati ih na svoj način.
Dječje iznenađenje i oduševljenje tragom koji ostaje kao rezultat manipuliranja materijalom vidljivo je čim mogu držati nešto što ostavlja taj trag.
Naš je primarni zadatak zadržati taj entuzijazam u djetetu što dulje, sve dok ne odraste i postane sretan i zadovoljan član našeg društva.

 

 

Nubilus Logo